Cuttingkullen

Aymik’s Wild Hurricane x Gunroc Gal Des Compagnons du Berger

Födelsedatum: 28 december 2015!

rockicosmo

Äntligen!
Efter tio år med Australian Shepherds så är kullen äntligen här, den föddes den 28 december 2015 efter två riktigt fina individer med massor av vall-anlag!

Historien bakom denna kull är mycket rolig och unik. För många år sedan började jag och Sara Kjeldsen, Aymik’s Australian Shepherds, prata och det ledde snabbt fram till diskussioner om hundar, linjer och en massa annat. Observera! Det är många år sedan! Det kom snabbt fram att Sara gillade Sherry Baker’s Twin Oaks linjer och vid det tillfället visste jag om en blue merle tik som va till salu. Sara hade kort därefter importerat tiken – Wynee – till Sverige… Sedan föddes hennes son Cosmo, som är den första renodlade Twin Oaks hund född i Europa. Genom åren som gått har jag och Sara hållit kontakten, och än i dag diskuterar vi titt som tätt om individer, linjer, hälsa, mentalitet etc.

RLD N RLD F Aymik’s Wild Hurricane DNA-VP
imp. Gunroc Gal des Compagnons du Berger DNA-VP
cosmo
rocki
“Cosmo”
Född: 16 nov. 2012
SKK reg.: SE61082/2012
ASCA reg.: kommer
Färg: Black C/W
Svans: NBT
HD: A/B
ED: 0/0
Ögonlysning: U.A. maj 2015
Känd Mental Status (1′)
Uppfödare: Sara Kjeldsen, Aymik’s Australian Shepherds
Ägare: Sara Kjeldsen
“Rocki”
Född: 19 okt. 2011
SKK reg.: SE15248/2012
ASCA reg.: E176333
Färg: Red Merle W
Svans: lång
HD: A/A
ED: ingen
Ögonlysning: U.A. sept. 2015
Känd Mental Status (5′)
Uppfödare: Isabelle Rougetet, Les Compagnons du Berger (Frankrike)
Ägare: Silja Jonsson
Saras ord om Cosmo:
Cosmo tar träning och arbete på absolut största allvar, med en enorm uthållighet och motor som gör att han aldrig tröttnar. Underbar attityd och stort engagemang i allt han gör. Absolut en häftig hund att jobba med! Vi har inte tävlat så mycket eftersom han inte känts redo för det, väldigt sen i mognaden.. och kanske lite för bortskämd.. Cosmo är en livlig och intensiv hund med stor vilja som kräver en del av mig som ägare. Jag lär mig mycket av honom. Vi har tagit ett första pris i lydnadsklass 1 på 182 poäng och vi vann av 15 ekipage.
Han är högaktiv precis som sin mamma. Alltid glad, nyfiken, miljötrygg, framåt, orädd och enligt han själv så har han en hel del att säga till om. Han är en duktig spårhund, han tränar personspår och det går riktigt bra. Lärde sig otroligt snabbt att markera pinnarna, kanske för att han är så lättmotiverad. Nu tränar vi en del viltspår, där han har nosen i backen hela tiden och ett stadigt drag i linan. Spårsäker och noggrann. ”Löjligt bra spårat” fick han som kommentar efter anlagsprovet. Han har också testat på vallning ett par gånger, och vallinstinkter visar han gott om. Jobbar förvånansvärt lugnt och sansat. Väldigt lyhörd på mig.
Leklust har Cosmo verkligen gott om, dragkamp är något av det roligaste. Han kampar och leker med vem som helst. Hans korta svans viftar sådär tokigt snabbt när han får tillfälle att hälsa på andra hundar, han fungerar ihop med alla. Nyfiken som han är så hälsar han också gärna på nya människor, om än lite högljutt- vilket speglar en social osäkerhet. Just den sociala osäkerheten är hans största brist, och något som jag slarvat oerhört med att jobba på.
Inomhus är han lugnet själv, syns knappt och hörs inte så länge inget spännande händer. Angående vakt så varnar han tydligt om någon kommer, och vaktar absolut här på gården, men han är lätt att bryta. Han är väldigt lätt att sköta om och hantera.
Mina ord om Rocki:
Rocki är en mycket unik hund, på gott och ont. Hon föddes i Frankrike och jag valde ut henne vid första dygnet för att få behålla svansen kvar på henne. När jag väl träffade Rocki första gången vid åtta veckors ålder rådde det inga tvivel om vilken självsäker och tillitsfull hund hon är. Jag minns än idag första natten efter vi hämtat henne från uppfödaren, på hotellrummet i Paris. Jag inte hade hjärta att låta henne vara ensam på golvet så jag ordnade mig en bädd på golvet. Fort kröp hon in bredvid mig och inte ett ljud i protester. Hon accepterade det nya äventyret på en gång… Morgonen därefter så varde det dags för flygresan, och på flygplatsen så var jag övertygad om att detta var en individ av högsta kvalité.
Tiden visade mig rätt. Rocki fortsatte i samma spår och utvecklades till en enormt trevlig hund. Social och glad, fortfarande lika tillgiven. Mycket energisk och helt klart den snabbaste Aussien jag haft genom tiderna. Hon är verkligen byggd för vilket maraton-lopp som helst. Rocki är otroligt lättlärd och snabb-tänkande. Hon har starka vaktinstinkter som måste uppmärksammas, hon tar det som hennes uppgift att skydda huset, hemmet och mig.
Tills Rocki kom tillbaka för att bo med våran familj i höst så har hon levt med en annan renskötarfamilj. Jag har följt hennes uppväxt och utvecklingskurva på nära håll och blivit imponerat av allt jag sett. Rocki är en enormt trevlig vallhund med riktigt bra egenskaper. Hon arbetar självständigt men samtidigt har hon hela tiden kontrollen om vars ägaren befinner sig. Hon tappar aldrig fokuset utan håller sig närvarande och uppmärksam.
Hemma är Rocki en gos-hund. Hon absolut älskar att gosa och gör det med hela kroppen. Hon har en enormt bra av-knapp vilket är en mycket uppskattad kvalité i mina ögon…

Det är absolut ingen hemlighet att jag är exalterad över denna kull och jag har absolut tänkt behålla en tikvalp eller två på foder. Jag har stor tro på de resulterande valparna, tror de kommer bli riktigt fina individer som borde lämpa sig bra för både vallning och andra bruksgrenar…

Genetiska Sjukdomar – Testresultat
Hund:
Cosmo
Rocki
CD:
N/N
CEA:
N/N
N/N
CMR1:
N/Carrier
N/N
DM:
N/N
N/N
HSF4:
N/N
N/N
MDR1:
N/N
N/N
Prcd-PRA:
N/N
N/N

När jag gjorde beslutet att jag ville ta kull på Rocki, vårvintern 2015, så hade jag absolut redan ögonen på Cosmo som en möjlig match. Som jag tidigare nämnde så har jag ett lite roligt ‘förhållande’ till både honom och hans ägare Sara.. Jag har nämligen följt Cosmo från dag ett, hans unika uppväxt hemma hos Sara, hans ungdom, alltid drägglat över hans profilbilder. Men kanske framförallt följt hans utveckling till den individ han är idag, jag har tittat på hans MH resultat och film – och mycket baserat på detta blev det slutgiltiga valet gjort. Jag tycker Cosmo kompletterar de kvarstående rädslor Rocki visade på hennes MH. Detta speciellt eftersom Cosmos goda mod delvis ser ut att komma från hans goda gener. Hans mor, Wynee, importerades nämligen från USA som vuxen hund och gjorde MHt i Sverige som 3.5 år gammal. Där finns det inte heller någon gnutta av kvarstående rädslor… När jag nu läser min text så känns det som att Rockis intryck blir missvisande, Rocki är absolut en mentalt stark hund! Hon har gott temperament och framåtanda, dessutom mycket mer social än vad som framgår av hennes MH. Jag vill dock med detta stycke trycka på att mina kullar planeras för att båda föräldrarna skall komplettera varandra!

Denna kull är, liksom ALLA mina kullar, noggrant planerade och granskade med vallanlag i tankarna. Jag är en renskötare med stort behov av duktiga vallhundar och jag skulle aldrig föda upp en kull jag inte hade 110% tro på. Denna kombination är självklart inget undantag och jag har mycket tro på de resulterande valparna. Jag tror de kommer att bli starka vallhundar med mycket “go” som samtidigt har en vilja att samarbeta med föraren… Det är viktigt för mig att trycka på att denna kull kommer från 100% vallande linjer, inte en gnutta av utställningslinjer finns i stamtavlan. Detta betyder givetvis inte att avkommorna skall bli “mindre vackra”, snarare tvärt om i mina ögon. Jag vill föda upp vackra hundar men framförallt hundar med en praktisk kroppsbyggnad, hundar som faktiskt är byggda för att jobba heldagarna och samtidigt orka med det! Jag vill också observera att jag föder upp efter ASCA’s riktlinjer och standard!

Till sist vill tacka den underbara Sara Kjeldsen för möjligheten att använda hennes ögonsten i mitt avelsprogram.


Ovan: valparnas farmor Wynne’s kullbror, 2014 ASCA Champion Cattle Dog

Tyvärr gick det inte att “bädda in” följande YouTube filmer men här kan du titta på Rocki’s familj:

RLD N RLD F Aymik’s Wild Hurricane Twin Oaks II Wild Bill HOF WTCH Twin Oaks Billy The Kid RTDs PATDs
Twin Oaks II Icy Eyes
Twin Oaks Look’n Like Chaos WTCH Twin Oaks Raven
Twin Oaks Cody Lookalike
Gunroc Gal des Compagnons Du Berger Gk. Vallhundspr. Hart II’s Real Texas Rancher WTCH Hart II’s Stockbroker RTDcs
WTCH Hart II’s Texas Belle RTDcs
Gk. Vallhundspr. JJ Creek Ranch Sugarfoot Sis HOF WTCH JJ Stinger RD RTDcs
HOF Pincie Creek Lightfoot Sis STDcsd

Foton tagna den 15 februari.
Valparna är ögonlyst fri från genetiska sjukdomar den 10 februari.

gender-female TIKAR:

mila8 JSD 2015 Reys Desire

Red C/W – tik
Lång Svans
Född som #1
“Mila” är såld till Tarjei Knutsen Näsland & Eli Alice Wiik, Norge.

Text:
kommer


dots
didi1 JSD 2015 Doc’s Starlight

Red Merle C/W – tik
NBT
Född som #3
“Didi” är såld till Pilvi Aikio, Finland.
Se Didi’s bilder på Instagram: https://www.instagram.com/diditheaussie/

Text:
kommer


dots
hicka25
hicka24
JSD 2015 Hicapoo

Red W – tik
Lång Svans
Född som #6
“Hicka” är såld till Tina Röed, Kungsängen.
Jag har avelsrätter på denna tik.

Läs mer om Hicka på hennes egen sida.

Hicka är en otroligt glad och positiv valp/unghund. Hon är samarbetsvillig och är fullkomligt outtröttlig. Extremt lättlärd. Hon är orädd utan att vara dumdristig. Har ett bra hundspråk. Vi har påbörjat vallhundsträningen lite smått. Hon har bra djurkänsla. Lite intensiv men ändå talbar. Vi tillbringar mycket tid bland fåren då vi inte vallar också – jag vill att hon ska vara avspänd bland djuren när vi inte jobbar. Hon hjälper mig ta in både höns och ankor på kvällen. Hicka är positiv till allt man erbjuder henne, vi har spårat lite och så småningom kommer hon få testa drag när hon är mogen. Troligtvis blir det lite Nosework också, men det är vallningen jag brinner för.
Hon gillar människor och charmar i princip alla hon möter. Hon är väldigt cool i nya miljöer, okänslig för underlag och skulle förmodligen bli en fantastisk räddningshund om jag hade tiden för det.
Just nu lägger vi grunderna i vallningen och vallar ungefär 3 ggr i veckan. Jag är så glad för denna fantastiska lilla tik och det ska bli så kul att jobba vidare med henne, tack för förtroendet.

-Tina Röed, 13 juni 2016


dots

JSD 2015 Lynx Melody

Black W – tik
NBT
Född som #7
“Dimma” är såld till Sandra Magnusson, Hokhult.
Läs mer om Dimma här: http://sandrabus.blogg.se/

Lillstrumpa är nu 6 månader och hon har verkligen kommit in i en skitunge period !

Sina öron använder hon ibland men väldigt sällan emellanåt, dock skulle hon aldrig göra något mot mig men hon tjuvar gärna mat från de andra hundarna vid matdags och då måste jag gå in och vara snabb eftersom de vuxna är alldeles för snälla! Hon vill gärna bita och busa med Finja hela tiden vilket F inte är lika taggad på men för dumsnäll för att säga ifrån och det måste jag också styra upp.
Hennes spökålder har börjat och det med råge! Särskilt husse är läskig, speciellt på kvällarna när han kommer upp till sängen och det är lite halvmörkt. Jag måste säga till henne innan hon bli alltför uppskruvad vilket fungerar bra och är noga med att hon inte blir skrämd nu i den här perioden.

Maten har vi ökat och dragit ner till 3 mål om dagen! Hennes rumsrenhet var bättre men nu är den sämre igen, mest är det på natten som hon väljer att kissa/bajsa inne. Jag vet att det går över med åldern och har ingen direkt panik över det som husse ?
Hon får nu gå med på middagspromenaden på 30 minuter inne i samhället i koppel och det går bättre än jag förväntade mig! Hon fick sitt nya koppel och halsband idag och ska bli kul att testa det på henne ?

Hennes socialitet tycker jag blir bättre hela tiden, hon är öppen mot de flesta som vi stöter på och alla som kommer till jobbet springer hon fram och hälsar på oavsett om det är män eller kvinnor vilket känns jättebra och är stolt över henne som har börjat inse att folk är snälla typer ?

Vid 5 månader vägde hon 11,9 kg och nu väger hon 13,7 kg – med andra ord en liten aussie fortfarande och hon är ca 46 cm hög.
– Sandra Magnusson, 28 juni 2016

gender-male HANAR:

JSD 2015 Smart Little Lena

Red W – hane
Lång Svans (eventuellt en krok)
Född som #2
“Cebo” är såld till Piera Jarre Smuk, Norge.


dots
rio JSD 2015 Cash Quixote Rio

Red Merle W – hane
NBT
Född som #4
“Ahke” är såld till Martina Haara, Vännäs.
Jag har avelsrätter på denna hane.

Läs mer om Ahke på hans egen sida.

Något som slog mig nästan direkt Ahke kom hem var att han var en väldigt trygg valp. Han vandrade själv iväg inne i huset och lärde sig snabbt att gå ut och kissa själv. Dessutom var han snabb på att bli rumsren och säga till när han behövde gå ut. Ahkes stora trygghet blev snabbt samojedstorasyrran Alaska som lät han göra vad än han ville med henne till en början. Det var en enorm lättnad för oss tvåbeningar, samtidigt som jag var extra noga med att träna på att inte ha med Alaska hela tiden. Ahke har också fått hundvägledning av en äldre hanhund och fått lära sig att han inte är högst i rang, även om han kanske tycker annorlunda ibland. Ahke har vaktinstinkt, så han håller koll samtidigt som han är väldigt social och vänlig mot främmande. Barn i alla åldrar är väldigt roliga. Ahke är alltid intresserad av nya aktiviteter men ibland lite reserverad men sällan rädd. Det är som att han analyserar situationen innan han bestämmer sig. En riktig tänkare.

Vi har tränat in en hel del tricks, och Ahke är en riktig kluring. Hjärngympaspel är roliga och oftast ingen match. Han räknar ut hur saker funkar och sen måste matte tänka ut nya svårare grejer.. Men vem har sagt att det är lätt att underhålla en aussie? Ahke har också börjat sin inskolning till att bli cowboyhund, han sitter bakom mig på hästen när vi rider ute i skogen. När han springer med men blir trött så försöker han hoppa upp på hästen, men än kommer han inte riktigt så högt upp. Vi har också provat på lite agility, klickträning och vallning. Vallningen blev jag otroligt imponerad över första gången vi provade på. Ahke visade upp en fin lyhördhet och förståelse som jag inte hade väntat mig riktigt än.

I vardagslivet så försöker jag ha med Ahke på allt jag gör och han får sina egna arbetsuppgifter. Vi har också börjat inskolning till discgolfhund, vilket innebär att Ahke på kommando ska söka och markera försvunna discar som jag eller sambon har kastat.

Anke är en helt fantastisk valp och jag är spänd på att följa hans utveckling till vuxen individ. Han har många av de kvaliteter som jag sökt efter. När till och med sambon som för övrigt var lite skeptiskt till ’en till hund’ i början, för drygt en månad sedan sa ”vi kanske skulle skaffa en till aussie”. Då har en gjort ett bra intryck!
– Martina Haara, 26 juni 2016


dots
JSD 2015 Woody Be Lucky

Blue Merle W – hane
NBT
Född som #5
“Justin” är såld till Ragne Kristine Smuk, Norge.


dots
chess13 JSD 2015 Royal Chess

Red C/W – hane
NBT
Född som #8
“Chess” är såld till Jonas Nygren, Vännäs.

Text:
kommer