Cuttingkullen

Aymik’s Wild Hurricane x Gunroc Gal Des Compagnons du Berger

Födelsedatum: 28 december 2015!

rockicosmo

Äntligen!
Efter tio år med Australian Shepherds så är kullen äntligen här, den föddes den 28 december 2015 efter två riktigt fina individer med massor av vall-anlag!

Historien bakom denna kull är mycket rolig och unik. För många år sedan började jag och Sara Kjeldsen, Aymik’s Australian Shepherds, prata och det ledde snabbt fram till diskussioner om hundar, linjer och en massa annat. Observera! Det är många år sedan! Det kom snabbt fram att Sara gillade Sherry Baker’s Twin Oaks linjer och vid det tillfället visste jag om en blue merle tik som va till salu. Sara hade kort därefter importerat tiken – Wynee – till Sverige… Sedan föddes hennes son Cosmo, som är den första renodlade Twin Oaks hund född i Europa. Genom åren som gått har jag och Sara hållit kontakten, och än i dag diskuterar vi titt som tätt om individer, linjer, hälsa, mentalitet etc.

RLD N RLD F Aymik’s Wild Hurricane DNA-VP

imp. Gunroc Gal des Compagnons du Berger DNA-VP

”Cosmo”
Född: 16 nov. 2012
SKK reg.: SE61082/2012
ASCA reg.: kommer
Färg: Black C/W
Svans: NBT
HD: A/B
ED: 0/0
Ögonlysning: U.A. maj 2015
Känd Mental Status (1′)
Uppfödare: Sara Kjeldsen, Aymik’s Australian Shepherds
Ägare: Sara Kjeldsen
”Rocki”
Född: 19 okt. 2011
SKK reg.: SE15248/2012
ASCA reg.: E176333
Färg: Red Merle W
Svans: lång
HD: A/A
ED: ingen
Ögonlysning: U.A. sept. 2015
Känd Mental Status (5′)
Uppfödare: Isabelle Rougetet, Les Compagnons du Berger (Frankrike)
Ägare: Silja Jonsson
Saras ord om Cosmo:
Cosmo tar träning och arbete på absolut största allvar, med en enorm uthållighet och motor som gör att han aldrig tröttnar. Underbar attityd och stort engagemang i allt han gör. Absolut en häftig hund att jobba med! Vi har inte tävlat så mycket eftersom han inte känts redo för det, väldigt sen i mognaden.. och kanske lite för bortskämd.. Cosmo är en livlig och intensiv hund med stor vilja som kräver en del av mig som ägare. Jag lär mig mycket av honom. Vi har tagit ett första pris i lydnadsklass 1 på 182 poäng och vi vann av 15 ekipage.
Han är högaktiv precis som sin mamma. Alltid glad, nyfiken, miljötrygg, framåt, orädd och enligt han själv så har han en hel del att säga till om. Han är en duktig spårhund, han tränar personspår och det går riktigt bra. Lärde sig otroligt snabbt att markera pinnarna, kanske för att han är så lättmotiverad. Nu tränar vi en del viltspår, där han har nosen i backen hela tiden och ett stadigt drag i linan. Spårsäker och noggrann. ”Löjligt bra spårat” fick han som kommentar efter anlagsprovet. Han har också testat på vallning ett par gånger, och vallinstinkter visar han gott om. Jobbar förvånansvärt lugnt och sansat. Väldigt lyhörd på mig.
Leklust har Cosmo verkligen gott om, dragkamp är något av det roligaste. Han kampar och leker med vem som helst. Hans korta svans viftar sådär tokigt snabbt när han får tillfälle att hälsa på andra hundar, han fungerar ihop med alla. Nyfiken som han är så hälsar han också gärna på nya människor, om än lite högljutt- vilket speglar en social osäkerhet. Just den sociala osäkerheten är hans största brist, och något som jag slarvat oerhört med att jobba på.
Inomhus är han lugnet själv, syns knappt och hörs inte så länge inget spännande händer. Angående vakt så varnar han tydligt om någon kommer, och vaktar absolut här på gården, men han är lätt att bryta. Han är väldigt lätt att sköta om och hantera.
Mina ord om Rocki:
Rocki är en mycket unik hund, på gott och ont. Hon föddes i Frankrike och jag valde ut henne vid första dygnet för att få behålla svansen kvar på henne. När jag väl träffade Rocki första gången vid åtta veckors ålder rådde det inga tvivel om vilken självsäker och tillitsfull hund hon är. Jag minns än idag första natten efter vi hämtat henne från uppfödaren, på hotellrummet i Paris. Jag inte hade hjärta att låta henne vara ensam på golvet så jag ordnade mig en bädd på golvet. Fort kröp hon in bredvid mig och inte ett ljud i protester. Hon accepterade det nya äventyret på en gång… Morgonen därefter så varde det dags för flygresan, och på flygplatsen så var jag övertygad om att detta var en individ av högsta kvalité.
Tiden visade mig rätt. Rocki fortsatte i samma spår och utvecklades till en enormt trevlig hund. Social och glad, fortfarande lika tillgiven. Mycket energisk och helt klart den snabbaste Aussien jag haft genom tiderna. Hon är verkligen byggd för vilket maraton-lopp som helst. Rocki är otroligt lättlärd och snabb-tänkande. Hon har starka vaktinstinkter som måste uppmärksammas, hon tar det som hennes uppgift att skydda huset, hemmet och mig.
Tills Rocki kom tillbaka för att bo med våran familj i höst så har hon levt med en annan renskötarfamilj. Jag har följt hennes uppväxt och utvecklingskurva på nära håll och blivit imponerat av allt jag sett. Rocki är en enormt trevlig vallhund med riktigt bra egenskaper. Hon arbetar självständigt men samtidigt har hon hela tiden kontrollen om vars ägaren befinner sig. Hon tappar aldrig fokuset utan håller sig närvarande och uppmärksam.
Hemma är Rocki en gos-hund. Hon absolut älskar att gosa och gör det med hela kroppen. Hon har en enormt bra av-knapp vilket är en mycket uppskattad kvalité i mina ögon…

Det är absolut ingen hemlighet att jag är exalterad över denna kull och jag har absolut tänkt behålla en tikvalp eller två på foder. Jag har stor tro på de resulterande valparna, tror de kommer bli riktigt fina individer som borde lämpa sig bra för både vallning och andra bruksgrenar…

Genetiska Sjukdomar – Testresultat
Hund:
Cosmo
Rocki
CD:
N/N
CEA:
N/N
N/N
CMR1:
N/Carrier
N/N
DM:
N/N
N/N
HSF4:
N/N
N/N
MDR1:
N/N
N/N
Prcd-PRA:
N/N
N/N

När jag gjorde beslutet att jag ville ta kull på Rocki, vårvintern 2015, så hade jag absolut redan ögonen på Cosmo som en möjlig match. Som jag tidigare nämnde så har jag ett lite roligt ’förhållande’ till både honom och hans ägare Sara.. Jag har nämligen följt Cosmo från dag ett, hans unika uppväxt hemma hos Sara, hans ungdom, alltid drägglat över hans profilbilder. Men kanske framförallt följt hans utveckling till den individ han är idag, jag har tittat på hans MH resultat och film – och mycket baserat på detta blev det slutgiltiga valet gjort. Jag tycker Cosmo kompletterar de kvarstående rädslor Rocki visade på hennes MH. Detta speciellt eftersom Cosmos goda mod delvis ser ut att komma från hans goda gener. Hans mor, Wynee, importerades nämligen från USA som vuxen hund och gjorde MHt i Sverige som 3.5 år gammal. Där finns det inte heller någon gnutta av kvarstående rädslor… När jag nu läser min text så känns det som att Rockis intryck blir missvisande, Rocki är absolut en mentalt stark hund! Hon har gott temperament och framåtanda, dessutom mycket mer social än vad som framgår av hennes MH. Jag vill dock med detta stycke trycka på att mina kullar planeras för att båda föräldrarna skall komplettera varandra!

Denna kull är, liksom ALLA mina kullar, noggrant planerade och granskade med vallanlag i tankarna. Jag är en renskötare med stort behov av duktiga vallhundar och jag skulle aldrig föda upp en kull jag inte hade 110% tro på. Denna kombination är självklart inget undantag och jag har mycket tro på de resulterande valparna. Jag tror de kommer att bli starka vallhundar med mycket ”go” som samtidigt har en vilja att samarbeta med föraren… Det är viktigt för mig att trycka på att denna kull kommer från 100% vallande linjer, inte en gnutta av utställningslinjer finns i stamtavlan. Detta betyder givetvis inte att avkommorna skall bli ”mindre vackra”, snarare tvärt om i mina ögon. Jag vill föda upp vackra hundar men framförallt hundar med en praktisk kroppsbyggnad, hundar som faktiskt är byggda för att jobba heldagarna och samtidigt orka med det! Jag vill också observera att jag föder upp efter ASCA’s riktlinjer och standard!

Till sist vill tacka den underbara Sara Kjeldsen för möjligheten att använda hennes ögonsten i mitt avelsprogram.


Ovan: valparnas farmor Wynne’s kullbror, 2014 ASCA Champion Cattle Dog

Tyvärr gick det inte att ”bädda in” följande YouTube filmer men här kan du titta på Rocki’s familj:

RLD N RLD F Aymik’s Wild Hurricane Twin Oaks II Wild Bill HOF WTCH Twin Oaks Billy The Kid RTDs PATDs
Twin Oaks II Icy Eyes
Twin Oaks Look’n Like Chaos WTCH Twin Oaks Raven
Twin Oaks Cody Lookalike
Gunroc Gal des Compagnons Du Berger Gk. Vallhundspr. Hart II’s Real Texas Rancher WTCH Hart II’s Stockbroker RTDcs
WTCH Hart II’s Texas Belle RTDcs
Gk. Vallhundspr. JJ Creek Ranch Sugarfoot Sis HOF WTCH JJ Stinger RD RTDcs
HOF Pincie Creek Lightfoot Sis STDcsd