Senaste nytt hos oss…

Disneykullen är här!

Den 20 april 2023 föddes den mycket efterlängtade Disneykullen! Valpningen gick otroligt bra och vi är så stolta över vår fina Risku! Det blev åtta fantastiska valpar (2 tikar & 6 hanar) och här kommer korta filmpresentation av dem (i ordning de föddes):

JSD Wall-E, blue merle hane med vita & tan tecken, lång svans

JSD Tinker Bell, blue merle tik med vita & tan tecken, NBT (kort svans)

JSD G-Force, svart hane med vita & tan tecken, NBT (1/4 svans)

JSD Big Hero 6, blue merle hane med vita & tan tecken, lång svans

JSD Lightyear, blue merle hane med vita & tan tecken, NBT (halv svans)

JSD Wreck-It Ralph, blue merle hane med vita & tan tecken, NBT (kort svans)

JSD Brother Bear, svart hane med vita & tan tecken, NBT (1/4 svans)

JSD Snowball Express, svart tik med vita & tan tecken, NBT (1/4 svans)

2023

Känner att det är dags för ett nytt blogginlägg i och med vi stiger in i ett nytt år…

Men innan vi blickar in mot det nya året konstaterar jag att det idag är 17 år sedan vår första Australian Shepherd föddes. Stormo Backans Ami skulle bli startskottet på en enorm passion för denna hundras för min del. Jag känner stor tacksamhet i takt med massor av nostalgi när jag nämner hennes namn nu nästan två decennier efter hon föddes. Det är en mycket lång tid som passerat, och mycket har skett både i mitt hundägande och mitt privata liv…

Stormo Backans Ami

Sedan Ami kom in i mitt liv har det skett så mycket. Jag har träffat mitt livs kärlek Jakob, vi har gift oss och välsignats med en fantastisk liten dotter Stella. Vi har köpt en gemensam gård i Västerbottens inland. Jobbar som entreprenörer och driver ett par gemensamma företag. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad för att vi funnit varandra och att vi delar så många gemensamma intressen. Nu har vi kommit in i en fas av livet där väldigt mycket fokus ligger på familj, företagande, hus & hem. Samt djuren också så klart!

Åter till hundarna då, det har skett mycket sedan vi skaffade vår första Aussie och det viktigaste att nämna då torde vara den erfarenhet och kunskapsbank vi införskaffat oss längs vägen. Preferenser och prioriteringar har skiftat och extra mycket fokus har tvingats till. Ett tag kände jag för att verkligen ge upp drömmen om Australian Shepherd avel efter så många individer som aldrig ”höll måttet”. Ett kort tag va jag och Jakob dessutom utan vallhund (vem skulle tro det?!) men så en höstkväll för XX år sedan fick vi höra tals om kullen som Tjahppe kommer från (också i USA) och vi sa:

Nu får det bära eller brista. Vi gör ett sista försök med denna ras, och ännu en import, även om det nu är en hanvalp …

Det bästa som kunde hända oss. Tjahppe gav nya krafter, nya ambitioner och framförallt nya visioner! Nu, 3,5 år senare, ser vi frukt från detta språng av tro.

2020

Ibland måste man ta sig en titt i backspegeln och reflektera. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig…

Vi har hittills haft fem kullar här på JSD, då inkluderar jag även vår enbart ASCA registrerade kull från 2010. Fem kullar och totalt 31 valpar. Vi har även funnit 31 optimistiska och ambitiösa valpköpare där vissa åstadkommit stordåd med sina valpar. Bland dessa valpköpare har jag även hittat några av mina bästa vänner, otroliga människor som delar mitt brinnande intresse för hundar.

Vi har fött upp talangfulla valpar som blivit tävlade och meriterade i vallning, agility, rallylydnad, lydnad & freestyle. Kenneln har även producerat sin första ASCA Working Trial Champion (WTCH) och första KORADde avkomman trots att cirka hälften av våra valpar har sålts till renskötare eller bönder som inte har för avsikt att meritera sina hundar… Vi har exporterat totalt 11 valpar till Italien (3), Norge (3), Danmark (2), Finland (2) samt Tyskland (1).

Tiden har dock visat att några av våra valpar krävt en hel del av sina ägare då de utvecklats till mycket hund. Våra valpköpare har gjort sina yttersta för att träna sina hundar men det har inte alltid räckt till för att dämpa de genetiska tendenserna…

Detta skapar självklart ledsna känslor hos mig (samt valpköpare).

Jag har därför nu tagit ett aktivt beslut att inte avla vidare på linjer som kommer efter vår Franska import-tik Rocki. Det är självklart en mycket tråkig känsla, men god mentalitet är A-O för mig och inom renskötseln behöver jag trygga/sociala hundar vilket jag känner inte producerats efter Rocki..

Tre av våra fem tidigare kullar kommer efter Rocki varav två är hon själv mor till. En av de två återstående kullarna har enbart ASCA papper vilket gjort att dem exkluderats från min avel sedan tidigare…

Därför återstår nu enbart Army-kullen…
Där Assar är den enda valpen och vårt absoluta framtidshopp. Han har hittills producerat en kull, i Norge, som visar fantastiska egenskaper!!

Vi ser fram emot framtiden och tar nu nya tag igen!

JSD Electric Code

När det går så enormt bra i träningen att allting bara rullar… Ja, det är en känsla jag inte tar för givet! Men det känslan har jag med vår nya valp, Riki. Han utvecklas med stormsteg och visar sig vara en riktigt bra ren-vallare! Här kommer ett par filmer från årets vårflytt.

Fösta gången han ser renar:

Fjärde gången vi vallar:


Nu ser jag fram emot att fortsätta träna denna livliga krabat. Vi har anmält oss på vallningskurs i södra Sverige nästa helg så det ska bli spännande att se hur han agerar mot/med får!