Länkar

Vi är väldigt tacksamma för att ni överväger att investera en livstid i en JSD uppfödd valp. Vi vet med erfarenhet att det kan vara både pirrigt och spännande med valpköp, och du har säkert många funderingar över vad som gäller när du köper en valp från just oss. Därför har vi nu skapat denna sida med ”vanliga frågor” som delger praktiska detaljer vid köp av en JSD Working Australian Shepherd.

Vad kostar era valpar?
Då vi strängt anser att det inte är färgen som avgör valpens potential som vallhund [eller lämplighet för andra sporter] så prissätts våra valpar lika oberoende av färg. För 2023 har vi valt att prissätta våra valpar enligt följande, 20 000 kr för hanvalpar och 24 000 kr för tikvalpar. Vi vill även poängtera att priserna är de samma oavsett kombination då vi har lika stor tro på alla våra planerade kullar! Vi är nämligen mycket stolta över vårt avelsprogram.

Hur bokar jag en valp?
Vid första skedet ser vi att ni fyller i valpformuläret som finns tillgänglig på vår hemsida. Detta formulär är inte bindande utan bör snarare ses som en intresseanmälan till oss för att enklare göra relevanta bedömningar. Efter att vi sedan granskat svaren i ert formulär och eventuellt bedömt att ni erbjuder ett lämpligt hem för en JSD uppfödd valp (och att vi är rätt uppfödare för era behov) så accepterar vi en deposition efter att valparna är födda. OBSERVERA ATT INGEN VALP RESERVERAS UTAN DEPOSITION! Vid ånger så återbetalas ej depositionen, dock så återlämnas depositionen självklart vid det tillfälle att valpen inte ögonlyses eller veterinärbesiktigas U.A. (med undantag för sporrar bak).

När kan vi hämta vår valp?
Från den dagen att valpen är 8 veckor gammal (med vissa undantagsfall). Om möjlighet finns så bokar jag tid på veterinärbesiktning dagen innan dess att de fyller 8 veckor, detta besiktnings-intyg är då giltigt de kommande 7 dygnen. Vi kommer att meddela dig när veterinärbesiktningen är planerad så snart som möjligt så du kan planera din resa. Om du inte har möjlighet att hämta din valp inom dessa dygn så bokas en ny tid för dig till ett självkostnadspris á 250 kr. Observera att vi har 50 km enkel väg till närmaste veterinärstation!

Exporterar ni valpar?
Självklart! Vi välkomnar alla internationella köpare med öppna armar och gör allt i vår makt för att valpen skall klara alla krav för export, oavsett till vilket land den ska flytta. Vi har stor erfarenhet av import/export och är väl medvetna om att olika länder har olika krav. Vid det tillfälle att valpen skall Rabies vaccineras innan export så tillkommer ytterligare avgifter. För mer information om detta, klicka in på vår exportsida (engelska, kommer snart). OBS! Vi tillåter max två stycken (15 veckors) exporter per kull. Detta för att vi vill ha möjlighet att göra ett så gott jobb som möjligt att uppfostra och miljö-träna de valpar som blir kvar på vår gård en längre tid.

VID LEVERANS
Våra kullar är alla registrerade inom både den Svenska Kennel Klubben (SKK) och the Australian Shepherd Club of America (ASCA). De är ögonlysta och innehar veterinärbesiktnings-papper som är utfärdat inom sju dagar före leverans. Observera att vid det tillfälle att du inte kan hämta valpen innan dess att den fyllt 9 veckor, så tillkommen en extra avgift på 250 kr då vi tvingas att åka till veterinären igen (50 km enkel väg) för att förnya veterinärbesiktningen. Våra kullar föds upp i hem-miljö. Våra tikar valpar i ett sovrum och stannar kvar tills kullen blivit ca. 2 veckor. Då flyttas valparna till valplåda i vardagsrummet där de stannar ett par-tre veckor. Under denna tid vänjer dem sig med höga ljud, TV:n, köks-smällar och dammsugare. Vi upplever att så mycket kommer gratis i hundens liv när de får utvecklas tillsammans med variationer… När valparna blivit nog stora så startar miljöträningen omgående, de får uppleva det mesta i ett liv på gård. Vi har en ung dotter som hjälper till att miljöträna våra hundar och inget undantag är det med valpkullarna. =)

Enbart en testikel?
Trots att det är ovanligt och mot rasstandarden så kan det hända att en hanvalp enbart har en testikel vid 8 veckors ålder. Vid dessa tillfällen så lämnar vi självklart möjligheten att återfå sin deposition. Om den nya ägaren ändå har önskan att köpa ”sin” valp, så säljs dessa valpar för 50% av den normala kostnaden och ytterligare avgifter tillkommer aldrig – även om valpen har två testiklar innan vuxen ålder.

Leverans efter 10 veckors ålder..
Vi föredrar att valparna hämtas vid 8 till 9 veckors ålder, men förstår också att detta inte alltid är möjligt. Vid dessa fall behåller vi gladeligen valpen kvar hos oss tills dess att du har möjlighet att hämta denne, då för ett pris á 50 kr / dygn från dess att den blivit 10 veckor. Vid exporter gäller andra villkor, läs mer på den engelska sidan här – kommer.

Utvärdering
För oss är det enormt viktigt att få möjlighet att utvärdera våra kullar, och det blir därför extra viktigt för oss att ni som valpköpare är införstådda i vad vi förväntar oss av er. Vi vill att alla valpar skall höftleds- & armbågsröntgas mellan 12-18 månaders ålder. Vi ser också att samtliga valpar blir ögonlysta ännu en gång vid vuxen ålder. De valpar som blir kvar i Sverige ser vi genomför ett MH (mentaltest) vid lämplig tidpunkt men senast 24 månaders ålder. Jag ser även att våra valpköpare skickar bilder och filmer från träning/tävling längs hundens liv och om möjligt, iaf provar på vallning så att vi kan utvärdera anlagen i kombinationen.

Transportkostnader
Vi bor på landet och förstår att detta kan skapa lite extra bekymmer för våra valpköpare när de planerar upphämtningen av sin nya familjemedlem, speciellt om man kommer långväga ifrån.. Efter överenskommelse så försöker vi vara behjälpliga i att möta upp vid önskvärd plats (ex. flygplatser, tågstationer, Finlandsfärja etc.). Vi tar då ut en avgift om 30 kr per påbörjad mil från vårt hem för att täcka våra bränslekostnader. Här följer prisexempel:
Åmsele – Lycksele flygplats (10 mil t.o.r.) = 300 kr
Åmsele – Vindelns tågstation (10 mil t.o.r.) = 300 kr
Åmsele – Umeå flygplats (22 mil t.o.r.) = 660
Åmsele – Holmsund färja till Finland (25 mil t.o.r.) = 750 kr

Vår familj har haft valpkullar så länge jag kan minnas. När jag var ung hade vi blandras-valpar av Border Collie/Working Kelpie med jämna mellanrum och dessa valpar blev extremt populära bland renskötare inom Sápmi, vi sålde dessa valpar till både Sverige, Finland & Norge…

Så, man kan säga att jag har varit ’uppfödare’ i hela mitt liv. Jag har lekt med valpar, älskat dem och uppfostrat dem så gott jag kunnat under deras tid hos oss. För det är nämligen så, direkt du funderar på att ta en valpkull så är du en uppfödare… Förr så lade min familj inte mycket tid på planering, men ändå producerades det några extremt trevliga och välkända vallhundar… Tiderna har dock förändrats något, jag har blivit äldre, och tagit steget in i den ”renrasiga” hundvärlden. Och för att göra ”rätt här” måste det läggas ner enormt mycket tid på planering, dokumentering & övervägande. Kanske i vissas ögon överdrivet mycket dokumentering, men idag är det näst intill ett krav för att man skall uppfattas som en seriös uppfödare. Men vem bestämmer vem som är seriös? Och vad ska man leta efter, är det mängden titlar på föräldradjuren? Eller mängden tester som de genomfört? Eller mängden pengar som spenderats på att importera/köpa just dessa hundar? Här har jag tänkt gå igenom några för mig viktiga punkter vad gäller uppfödning. Speciellt vad som gäller inom vår ras Australian Shepherd.

VEM ÄR SERIÖS?
Detta är en fråga jag stött på många gånger genom dessa elva år med denna ras. Jag har fått kommentarer som ”du framstår som väldigt seriös när du avstår att ta kullar på alla dina importer” eller typ ”du är o-seriös som funderar på att para en HD belastad Australian Shepherd”. För mig är sådana kommentarer meningslösa, och jag lägger inte längre någon tid på att fundera på innebörden av dem. Jag tror nämligen att alla som håller på med denna ras är, i sina ögon, helhjärtat seriös

DET PRATAS MYCKET…
Jag upplever att det pratas mycket inom denna ras, och rykten har lätt för att uppstå. Enligt min uppfattning så har det lätt hänt att otäcka, och osanna, rykten har startats om vissa uppfödare och hundägare på grund av personliga gräl. Med tiden har jag lärt mig bättre och om jag hör någonting intressant så kontaktar jag alltid källan själv, oftast uppfödaren och hundägaren för att lyssna på dennes version av historien.

Driva rasen framåt?

Vem bestämmer?

Lyssna på andra?

Vilka val ska man ta? (hjärna, hjärta).

October 2010
Chippa and I went to Texas together for the chance to compete at the ASCA Nationals. I had a wonderful time, met many good people and saw some interesting dogs. Chippa accomplished her STDcs title on four runs with good results. She was the winner on started cattle at one pre-trial out of app. 15 dogs (although she had the handicap of a first-time-handler who were very nervous). Below is Chippa with her new friend Ray.

June 2009
Chippa and I flew to France to meet Corinne & Andre (owner of well-bred Aussies). This was a wonderful experience of many reasons, I got to see how people handle many sheep (can’t remember the number but probably between 200-500 head). We got to work some sheep, but we were very new to the sheep business and learned little. We got to see the eiffel tower in Paris. Below is a picture of Chippa watching the sheep (although she wasn’t supposed to).

February 2009
I went to one of my first clinics, this one under Cappy Pruett. I learned a great deal from this man who helped me understand cattle. This was the first time for me to handle cattle for real. Below is a picture of Chippa watching the livestock in the arena.

June 2007
My mother, my aunt & I drove to Denmark to pick up our new puppy, Chippa. This was a long drive on 3000 km (1900 US miles) on four days. We was in a hurry to get back home as we had the annual calf-marking coming up. I got to meet some amazing people, Milene & Michael, breeder of Chippa. Below is a picture of (left to right) me, Milene & Michael with Chip (red merle, father of Chippa) and Chippa herself as a 8 weeks old pup.

Jag är inte säker på att man kan kalla detta en ’standard’ eftersom det är mer en målsättning om hur mina hundar, och en framtida linje, ska komma se ut. Denna sammanfattning skall i ord beskriva kommande generationer; deras generella hälsa, mentalitet, kroppsbyggnad och vallegenskaper.

Introduktion.
Australian Shepherd är en vallande ras. Punk. Det är just denna grund som gör rasen så mångsidig, fokuserad och klok. Dennes lojalitet är oändlig och ofta är det en enmanshund, vilket jag också vill att den skall förbli. Jag värdesätter hundar som håller koll på matte/husse, som med glädje ligger vid dennes sida i väntan på ett jobb. En Australian Shepherd som springer från sin familj, eller en så kallade ”rallar hund”, är absolut inte önskvärd. Det första intrycket man skall få från en JSD uppfödd Working Aussie är att den är klok, eller vis. Den skall ha en klart karisma och utstrålning, den skall ha ”det”…

Vallning

Generella egenskaper.
En vallhund skall vara fokuserad och ingenting annat. Jag eftersträvar är att föda upp hundar som inte behöver motiveras för att valla, utan själva vallningen är motivation nog. Det blir dennes liv, dennes största önskan. Jag vill inte att en vallande hund visar sig vara ofokuserad, och inga ursäkter är bra nog… En hane skall inte tappa fokuset för att det finns en löptik i närheten, en valp skall inte vara mer intresserad av skit än djuren, etc. Självklart kommer det att finnas undantag, men målsättningen är självklar: hunden skall prioritera djuren framför allt. Den skall gå genom eld och vatten för möjligheten att valla.

”Eye”.
Våra Aussies skall använda sig av ”eye” trots det att detta är en kroppsvallande ras. Inga undantag. En hund som ”tittar bort” samtidigt som den ”vallar” – kallas jag inte en vallhund. Denne skall, än en gång, visa störta fokus gentemot djuren. Den skall veta vad djuren tänker och vad de skall göra, innan de gör det. Det kommer självklart finnas olika grader av eye i olika individer, men hundar som inte visar ”det” kommer inte att användas i vårt avelsprogram.

Mentalitet

Socialitet

Mot människor.
Jag önskar enmanshundar som inte har problem med andra människor. Den skall vara ”öppen” mot folk men nödvändigtvis inte ”vilja” samarbeta med okända människor. Den skall absolut inte vara aggressiv, sådana egenskaper selekteras bort! Men i en folksamling om hundra personer, skall hunden klart och tydligt fokusera på sin matte/husse och enbart önska att arbeta med denne. Översociala hundar är mindre önskvärt för mig, den som springer från sin matte för att hälsa på främlingar är inte en rastypisk Australian Shepherd, och inte heller någonting jag önskar i mina egna hundar.

Mot hundar.
Australian Shepherd är en rättvis ras, om något dominant. Jag kräver att mina hundar kan samexistera med okända hundar. Jag avlar dock inte för underlägsna hundar, vilket måste poängteras. Aggressioner mot andra hundar är absolut inte önskvärt! Dock så måste det också påminnas om att rasen Australian Shepherd är en vaktande ras, och ovanligt är inte att dessa vaktar sitt revir.

Utseende

Ögon.
Ögonen är enligt mig det viktigaste av hela hunden. De skall utstråla enorm klokhet och djup. Jag personligen miss-gillar blå ögon och kommer att försöka avla bort detta med tiden, ögonfärg kommer dock aldrig att vara en diskvalificerande egenskap.

Öron.
De små öronen skall sitta högt på huvudet och vara vridet åt sidorna. Öronen skall ”utstråla fokusering”.

Färg.
Den typiska JSD Aussien är av mörk röd grundfärg, med eller utan vita och tan tecken.

Svans.
Jag avlar för långa svansar som individen bär naturligt lågt, även vid hög aktivitet så som vallning.

Färg

Ögon, Öron, Huvud

Kropp, längre än kort. Höjd och vikt.

Vallegenskaper

Hälsa

Detta är en samlad lista av stamtavlor för mina hundar, kullar, importer etc.

JSD Kullar:

År Född
Namn & Länk
2010
Aggieland’s Rocky Brazos 09-05 & Hart II’s Little Miss Sunshine
2015
Aymik’s Wild Hurri Cane & Gunroc Gal des Compagnons du Berger
2016
Rising Sun Misko@Turkey Run & Kidd’s Thunder Kiss of JSD
2017
Hullabaloo’s X Inspirator & Gunroc Gal des Compagnons du Berger
2018
Slash V Cicero & JSD Hicapoo

 

Våra Hundar:

År Född
Namn & Länk
Information
2005
Stormo Backans Ami
Enbart FCI papper.
2007
Ligaen Zhippa Frosted Smoke
Import Danmark.
2009
Aggieland’s Rocky Brazos 09-05
Import USA. Far till Vapenkullen.
2009
Hart II’s Little Miss Sunshine
Import USA. Mor till Vapenkullen.
2010
Starstuff’s Lil Bit Qwick
Import USA.
2010
JSD 2010 Sam Sako
Egen uppfödning.
2011
Gunroc Gal des Compagnons du Berger
Import Frankrike. Mor till Cutting- & Naturkullen.
2012
Kidd’s Thunder Kiss of JSD
Import USA. Mor till Armykullen. Såld till Norge.
2015
Sagecreek’s Punchline
Import USA, har avelsrätter på honom. Ägare är Tove Ekman.
2015
Twin Oaks Bulldozerdash of JSD
Import USA.
2015
Cut’n Loose Sweet Laiva of JSD
Import USA, såld till Tyskland.
2015
JSD Hicapoo
Egen uppfödning, mor till Reiningkullen.
2016
JSD Commander Kiss
Egen uppfödning.
2018
JSD Electric Code
Egen uppfödning.
2019
WWT Jonssons Dark Force
Import USA.
2019
Pahkahullun JSD Risku
Import Finland.
2019
WZ Jonssons Black Pearl
Import USA.

docka-boy

År 2010 föddes vår första Aussie kull, tråkigt nog en tjuvparning som resulterade i enbart ASCA papper på valparna.

Vapenkullen
Född: 29 december 2010
Hane: imp. Aggieland’s Rocky Brazos 09-05
Tik: imp. Hart II’s Little Miss Sunshine

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Bob BlaserBlack C/Wögon u.a. valp, export Tyskland
HJSD Sam SakoRed Merle C/Wögon u.a. valp, HSF4 clear/clear
TJSD AyaBlack C/Wögon u.a. valp
TJSD Howa NowaYellowögon u.a. valp
TJSD Miss Tikka LikkaBlack C/Wögon u.a. valp, HSF4 clear/clearA0

rockicosmo

Jag har följt ”Cosmo” sedan han föddes och är nu mycket glad att ha möjlighet att använda honom i avel tillsammans med ”Rocki”!

Cuttingkullen
Född: 28 december 2015
Hane: RLDN RLDF RLDA SErallyCH Aymik’s Wild Hurri Cane DNA-VP
Tik: imp. Gunroc Gal des Compagnons du Berger DNA-VP

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Cash Quixote RioRed Merle WRLD F RLD Nögon: Iriscolobom vuxen – NBT, Genomfört MH (3:a skott)A0
HJSD Royal ChessRed C/Wögon u.a. valp – NBTB0
HJSD Smart Little LenaRed WEXPORT Norge, ögon U.A. vuxen, kroksvans
HJSD Woody Be LuckyBlue Merle WEXPORT Norge, NBT, ögon vuxen: ej ärftlig kataraktA
TJSD Doc's StarlightRed Merle C/WEXPORT Finland, ögon u.a. valp – NBT
TJSD Hicapoo Red Wögon u.a. valp – mor till JSD's Reiningkull, Genomfört MH (2:a skott), Genomfört NHAT (Socialt beteende G, Vallningsanlag G)B0
TJSD Lynx MelodyBlack WKORAD, LD STARTKLASS, RLD A, RLD F, RLD Nögon u.a. valp – NBT, Genomfört MH (1:a skott), Genomfört NHAT (Socialt beteende G, Vallningsanlag G)B0
TJSD Reys DesireRed C/WEXPORT Norge, ögon u.a. valpA0

toyamisko

Nu har jag rest till USA tillsammans med Toya för att prova lyckan att para med Misko!!! Vilken dröm-combo!

Armykullen
Född: 4 juni 2016
Hane: WTCH OTCH ATCH SPCH Rising Sun Misko@Turkey Run ODX UD RNX REX RMX JS-E GS-E-OP RS-E SJ SG SSA SS SR AKC-VCD2 HXAs TD UD RA OA NF OAJ DNA-VP
Tik: imp. Kidd’s Thunder Kiss of JSD STDc DNA-VP

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Commander KissBlack C/WÖgonlyst U.A. April 2018, Genomfört MH (2:a skott)B0

rockix

Efter att ha sett resultatet från Rockis första kull blev valet enkelt att para henne ännu en gång. Nu med en USA importerade hane från några extremt spännande linjer!!

Naturkullen
Född: 17 januari 2017
Hane: HOF BH Hullabaloo’s X Inspirator DNA-VP
Tik: imp. Gunroc Gal des Compagnons du Berger DNA-VP

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Ice Cold NiteBlue Merle C/WPAIM-EEXPORT Finland, ögon u.a. okt. 2018B0
HJSD Moonlight DancerBlue Merle WWTCH, Working Trial ChampionEXPORT Italien, ögon u.a. valpOFA ExcellentOFA Normal
HJSD Red RockRed WRLD A, RLD F, RLD Nögon u.a. valp, Genomfört MH (1:a skott)A0
HJSD Runnin RiverRed C/Wögon u.a. valp, Genomfört MH (2:a skott)A0
HJSD Shadow PrinceBlack Wögon u.a. valp, enbart en testikel
TJSD A Sky Full Of StarsRed Merle WWTCH, Working Trial ChampionEXPORT Italien, ögon u.a. valp
TJSD Melted SnowBlue Merle WEXPORT Danmark, ögon u.a. vuxen, krampanfallB0
TJSD Sunshine KissesRed Merle WWTCH, Working Trial Champion, OFTDcsdEXPORT Danmark, ögon u.a. valpA
TJSD Wild FlowerRed Merle C/Wögon u.a. valp, Genomfört MH (5:a skott)D0

Åtta år senare… Så har vi äntligen valpar efter Tully!!

Reiningkullen
Född: 23 oktober 2018
Hane: HOF WTCH Slash V Cicero RD DNA-VP
Tik: JSD 2015 Hicapoo DNA-VP

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Colonels Smoking GunRed Merle Wögon u.a. valp
HJSD Electric CodeRed Merle Wögon u.a. valp
HJSD Grays StarlightRed Merle Wögon valp; iriscolobom, Genomfört MH (1:a skott)C0
HJSD Lil Joe Cash Red WWTCH, Working Trial ChampionEXPORT Italien, ögon u.a. valpA0
HJSD Topsail CodyRed Wögon u.a. valp
TJSD Katie GunRed Merle Wögon u.a. valp, Genomfört MH (2:a skott)A0
TJSD Princess In DiamondsRed Merle Wögon u.a. valp, Genomfört MH (2:a skott)B0
TJSD Walla Walla SunshineRed Merle Wögon u.a. valp, Genomfört NHAT (Socialt beteende G, Vallningsanlag VG)C0

Den här kullen förtjänar en avhandling, vi importerade Punch tillsammans med Tove Ekman för åtta år sedan. Punch har producerat fiska och sunda valpar i sina tidigare kullar och nu äntligen hade vi rätt tik till honom, vår älskade Tjahppe-dotter Risku. Kan det bli bättre? Tiden lär visa!

Disneykullen
Född: 20 april 2023
Hane: Sagecreek’s Punchline
Tik: Pähkähullun JSD Risku

KönNamnFärgTitlar InformationHDED
HJSD Wall-EBlue Merle C/Wögon u.a. valp, lång svans
HJSD G-ForceBlack C/Wögon u.a. valp, NBT
HJSD Big Hero 6Blue Merle C/Wögon u.a. valp, lång svans
HJSD LightyearBlue Merle C/Wögon u.a. valp, NBT
HJSD Wreck-It RalphBlue Merle C/Wögon u.a. valp, NBT
HJSD Brother BearBlack C/Wögon u.a. valp, NBT
TJSD Tinker BellBlue Merle C/Wögon u.a. valp, NBT
TJSD Snowball ExpressBlack C/Wögon u.a. valp, NBT

VI PLANERAR TVÅ KULLAR SOMMAREN 2024!
Kontakta oss gärna via vårt valpformulär för mer info!

JSD Valpar:
JSD Lynx Melody (Rocki x Cosmo) ”Dimma”
JSD Woody Be Lucky (Rocki x Cosmo) ”Justin”

JSD Vänner:
Ligaen Kennel, Milene Hansen, Danmark
Slash V Aussies, Terry Martin, USA
Hart II’s Aussie Stockdogs, Norma Hart, USA
Viddas Huskey, Ragne Kristine Smuk, Norge
Doc Pieper’s Aussies, Kay Pieper, Tyskland
Starstuff’s Aussies, Becky Bailie, USA
Les Compagnons du Berger, Isabelle Rougetet, Frankrike
Kidd’s Aussies, Randy Kidd, USA
Aymik’s Australian Shepherds, Sara Kjeldsen, Sverige
Cut’n Loose Stock Dogs, Jamie Burns, USA
Sagecreek’s Aussies, Pam Watson, USA
Twin Oaks Aussies, Sherry Baker, USA
PeakN’Stuff Aussies, Tove Ekman, Sverige

Intressanta Hemsidor:
Working Aussie Source
Australian Shepherd Club of America, ASCA