imp. Ligaen Zhippa Frosted Smoke STDcs

chippa-reindeer

Chippa är en väldigt intensiv hund, oavsett i vilket moment det gäller; vallning, dragkamp, lek eller bus. Det finns absolut inget hon värdesätter mer än att få följa med mig – och det spelar ingen roll om dagen erbjuder många mil i bilen eller roliga jobb med djuren. Jag tänker ofta tillbaka på den första gången jag hade med henne till renskogen, på den talang och passion hon visade för jobbet. En passion hon än idag, vid åtta års ålder, besitter. Genom dessa år så har Chippa vuxit och utvecklat sig, hon blir bättre för varje dag som går. Hon blir mer mogen, mer tålmodig! Hon är den mest tillförlitliga högra hand jag haft genom livet, det finns idag inte ett jobb med renar som jag inte skulle lita på henne att genomföra.

Chippa är en stark header på kor, och hon heelar också när det behövs. Hon är otroligt tuff och visar ingen rädsla för djuren, oavsett hur stor de är. Hon respekterar djuren och ger dem tid ifall det behövs, samtidigt som hon aldrig tvekar i svåra situationer. Ibland upplever jag henne lite för närgående med djuren men det går aldrig till en överdrift. Chippa är också den typ av hund som reagerar före hon tänker, vilket har varit en av de egenskaper jag värdesatt högs hos henne. Hon ser vad som behövs göras innan det är för sent, en egenskap man inte klarar sig utan när man hanterar djur som är mycket snabbare än en själv. Chippa tvekar inte att jobba, oavsett vilken djurtyp det gäller, då det är detta hon lever för.

På grund av min då unga ålder så har jag bara tävlat med Chippa en gång, under ASCA Nationals i Waco, Texas (USA). Vi flög till Amerika ett par veckor innan Nationals startade och fick en once-in-a-lifetime upplevelse tillsammans. När det väl var dags för tävlingarna så blev jag inte överraskad över hennes – snällt sagt – dåliga får-rundor. Men hon fick två godkända rundor och hennes “Started” titel på får. När tiden äntligen kom för ko-rundorna fick hon tillsist glänsa och sopade banan i den andra klassen. Hon vann en klass av tio hundar med 82 poäng, där ibland fanns en mycket talangfull hund som senare kom att bli ASCA Finals Reserve Champion Cattle Dog! Chippa hade troligtvis kunnat få en bättre score/poäng på hennes första runda också -om- jag inte klantat till mig (nerverna tog över!!). Hon fick dock två godkända scores/poäng och även hennes “Started” titel på kor under vår resa till USA. Jag var/är otroligt stolt över min lilla röda, och med mig som ett handikapp klarade hon av även denna uppgift.

Chippa är verkligen en one-of-a-kind hund! Hon är extremt smart, modig, lojal och vis. Hon är den hund som alltid ställer upp för mig, oavsett vad jag begär av henne. Hon är väldigt envis vilket ibland har varit ett hinder för oss, men på andra sidan är det troligtvis därför hon är så unik. Chippa är, tillsammans med min första hund Girjo, den individ som lärt mig mest om hundar. Jag skulle aldrig önska mig en bättre vän eller högra hand. Hon följer mig vars jag än går, och det spelar ingen roll vilka situationer det kan innebära. Hon älskar bilen och sitter där med glädje, ibland krävs det tjat och övertygelse för att få ut henne därifrån. Chippa är otroligt fin med nya människor och barn.

chippamoose

Man skulle kunna tro att det inte finns några fel på denna hund – ler – men som med alla individer så finns det även brister. Chippa är rätt så ranghög, men hon är också väldigt ärlig och rättvis. Hon är väldigt vaktig och tar det som hennes jobb att hålla koll på allt oavsett vad. Hon visar tecken på aggressivitet, vilket har vuxit fram med åldern… På senaste åren har hon också varit berörd av raketen som kommer på nyårsafton, vilket är konstigt då hon är absolut skottfast och inte rädd för höra ljud. Detta vet jag med säkerhet då hon sedan ett års ålder har varit mitt viktigaste ‘vapen’ ute på jakt. Varje höst jagar jag och min familj älg, och då behövs det en spår hund till hands vid ev. skadeskjutningar. Viktigt att nämna är också att Chippa inte enbart har används som eftersökshund, men dessutom som “vind-hund”. Hon har letat fram många älgar genom åren vilket har varit absolut ovärderligt!

För många gånger i livet har jag varit för hård mot denna unika hund (hon är den mest bestämda och tjuriga hund jag någonsin mött) men hennes odödliga kärlek för mig har alltid kommit först. Hon har aldrig blivit sur eller förnärmad.

chippa-winter-mountains

 

Detaljer:
Namn: Chippa
Född: 1 maj 2007
Kön: Tik
Färg: Red W
Registrerad: ASCA & FCI
Svans: Lång
Höjd: 51 cm
Vikt: 21 kg
COI: 1.86% (stamtavla)
Hälsa:
HD: B/C (jan. 2009) & B/D (sept. 2009)
ED: 0/0 (jan. 2009)
Ögon: U.A. mars 2015
MDR1: +/+ (genom föräldrar)
Tävling:
SKK MH: 1′ skott
ASCA: Started Trial Dog, Cattle & Sheep
Uppfödare: Milene Hansen, Aussieligaen Kennel, Danmark
Ägare: Silja Jonsson, Jonssons Stock Dogs, Sverige


 

chippa-valp2
Med denna text önskar jag att säga tack till Milene Hansen som i 2007 lät en fjortonåring köpa denna fina valp!

WTCH JJ Chip HOF WTCH Pincie Creek Cowboy Up RD RTDc Bearfoot Red Man Chew Rossy
Peters Ranch Like A Rocket
HOF Pincie Creek Lightfoot Sis STDcsd HOF WTCH Hangin’ Tree Blue Bear CD RD RTDcs PATDcs
HOF Slash V Bittersweet Sis STDcsd
S Bar L Hickory Smoke HOF WTCH Slash V Han Solo RD Slash V Rufus STDs
Slash V Cajun Key
HOF WTCH Deep Blue Heaven In May RD Good Hill’s Leo
Tessa-Lee

jjchip
Far: JJ Chip

Cowboyjan lightfootsis
(vä) farfar: Pincie Creek Cowboy Up (hö) farmor: Pincie Creek Lightfoot Sis

Mac1
Mor: S Bar L Hickory Smoke

slashvhansolo deepblueheaveninmay
(vä) morfar: Slash V Han Solo (hö) mormor: Deep Blue Heaven In May