imp. Ligaen Zhippa Frosted Smoke STDcs DNA-VP

chippa-reindeer


Född den: 1 maj 2007 | Färg: Red W | Höjd: 51 cm
Kön: Tik | COI: 1.86% | ASCA: kommer | SKK: S44808/2007 | ASCA DNA: Verified Parentage
Svans: lång | Ögon: U.A. mars 2015 | HD: B/D | ED: 0 | MH: Känd Mental Status (1:a på skott)
ASCA Titlar: Started Trial Dog, Cattle & Sheep
Uppfödare: Milene Hansen, Danmark | Ägare: Silja Jonsson

STAMTAVLA

Vår älskade Chippa finns inte mer, hon fick lämna detta jordeliv vid 11.5 års ålder p.g.a. juvercancer. Chippa var en väldigt intensiv hund, oavsett i vilket moment det gällde; vallning, dragkamp, lek eller bus. Det fanns absolut inget hon värdesatte mer än att få följa med mig – och det spelade ingen roll om dagen erbjöd många mil i bilen eller roliga jobb med djuren. Jag tänker ofta tillbaka på den första gången jag hade med henne till renskogen, på den talang och passion hon visade för jobbet. En passion hon brann för enda till sin sista dag. Genom alla dessa år så har Chippa hela tiden vuxit och utvecklat sig, hon blev bättre med tiden. Hon blev mer mogen, mer tålmodig! Hon var den mest tillförlitliga högra hand jag haft genom livet, det fanns inte ett jobb med djuren som jag inte vågade lita på henne att genomföra.

Chippa var en stark header på kor, och hon heelade också när det behövdes. Hon var otroligt tuff och visade ingen rädsla för djuren, oavsett hur stor eller tuffa de måtte vara. Hon respekterade djuren och gav dem tid ifall det behövdes, samtidigt som hon aldrig tvekade i svåra situationer. Ibland upplevde jag henne lite för närgående mot djuren men det gick aldrig till en överdrift. Chippa var också den typ av hund som reagerade före hon tänkte, vilket var en av de egenskaper jag värdesatte högs hos henne. Hon såg vad som behövdes göras innan det var för sent, en egenskap man inte klarar sig utan när man hanterar djur som är mycket snabbare än en själv. Chippa tvekade aldrig att jobba, oavsett vilket djurslag det gällde, då det var detta hon levde för.

Jag var väldigt ung när vi hämtade Chippa från Danmark vilket har varit ett handikapp, ibland kanske jag inte var den solklara ledaren i vår relation. Vi tävlade en gång, det var på ASCA Nationals i Waco, Texas (USA). Vi flög till Amerika ett par veckor innan Nationals och fick en once-in-a-lifetime upplevelse tillsammans. När det väl var dags för tävlingarna så blev jag inte överraskad över hennes – snällt sagt – dåliga får-rundor. Men hon fick två godkända rundor och hennes ”Started” titel på får. När tiden äntligen kom för ko-rundorna fick hon tillsist glänsa och sopade banan i den andra klassen. Hon vann en klass av tio hundar med 82 poäng, där ibland fanns en mycket talangfull hund som senare kom att bli ASCA Finals Reserve Champion Cattle Dog! Chippa hade troligtvis kunnat få en bättre score/poäng på hennes första runda också -om- jag inte klantat till mig (nerverna tog över!!). Hon fick dock två godkända scores/poäng och även hennes ”Started” titel på kor under vår resa till USA. Jag var/är otroligt stolt över min lilla röda, och med mig som ett handikapp klarade hon av även denna uppgift.

Chippa var verkligen en one-of-a-kind hund! Hon var extremt smart, modig, lojal och vis. Hon är den hund som jag alltid kommer att minnas genom livet, den hund som alltid ställde upp för mig, oavsett vad jag begärde eller behövde av henne. Hon var väldigt envis, vilket ibland också blev ett hinder för oss, men och andra sidan är det troligtvis därför hon var så unik. Chippa var, tillsammans med min allra första hund Girjo (blandras), den individ som lärt mig mest om hundar. Jag skulle aldrig kunna önska mig en bättre vän eller bättre högra hand. Hon följde mig vars jag än gick, och det spelade ingen roll vilka situationer det kunde innebära. Hon älskade bilen och satt där med glädje, ibland krävdes det både tjat och övertygelse för att få henne ut därifrån. Chippa var otroligt snäll och fin med nya människor och barn.

chippamoose

Man skulle kunna tro att det inte fanns några fel på denna hund – nu ler jag – men som med alla individer så fanns det även brister. Chippa var rätt så ranghög, men hon var också otroligt ärlig och rättvis. Hon va väldigt vaktig och tog det som hennes jobb att hålla koll på allt och alla oavsett vad. På äldre dagar visade hon också känsla för raketer som kom på nyårsafton, vilket är konstigt då hon var absolut skottfast och inte rädd för höra ljud. Detta vet jag med säkerhet då hon redan vid ett års ålder blev mitt viktigaste ’vapen’ ute på jakt. Varje höst jagar jag och min familj älg, och då behövs det en spår hund till hands vid ev. skadeskjutningar. Chippa var denna hund under hela hennes livstid. Viktigt att nämna är också att Chippa inte enbart användes som eftersökshund, men dessutom som ”vind-hund”. Hon letade fram många älgar genom åren vilket har varit absolut ovärderligt!

För många gånger i livet var jag hård mot denna unika hund (hon var den mest bestämda och tjuriga dam jag någonsin mött) men hennes villkorslösa kärlek för mig kom alltid först. Hon blev aldrig sur eller förnärmad. Jag saknar henne varje dag, och jag kommer aldrig att få uppleva en till hund som denna. Älskade Chippa, du är för både mig och vår familj; en absolut unik bästa vän. Älskar dig.

chippa-winter-mountains

 

chippa-valp2
Med denna text önskar jag att säga tack till Milene Hansen som i 2007 lät en fjortonåring köpa denna fina valp!

WTCH JJ Chip HOF WTCH Pincie Creek Cowboy Up RD RTDc Bearfoot Red Man Chew Rossy
Peters Ranch Like A Rocket
HOF Pincie Creek Lightfoot Sis STDcsd HOF WTCH Hangin’ Tree Blue Bear CD RD RTDcs PATDcs
HOF Slash V Bittersweet Sis STDcsd
S Bar L Hickory Smoke HOF WTCH Slash V Han Solo RD Slash V Rufus STDs
Slash V Cajun Key
HOF WTCH Deep Blue Heaven In May RD Good Hill’s Leo
Tessa-Lee

jjchip
Ovan, far JJ Chip.

Cowboyjan
Ovan, farfar Pincie Creek Cowboy Up.

lightfootsis
Ovan, farmor:´ Pincie Creek Lightfoot Sis.

Mac1
Ovan, mor S Bar L Hickory Smoke.

slashvhansolo
Ovan, morfar Slash V Han Solo.

deepblueheaveninmay
Ovan, mormor Deep Blue Heaven In May.