Hemsida på Svenska

Vi på JSD firar nio år med Australian Shepherds efter att vi i februari 2006 köpte vår första Aussie, Stormo Backans Ami från Bispgården. Tiden har sedan dess passerat snabbt och under de år som gått har vi importerat hundar från Danmark, Tyskland, Frankrike och USA.

********

I januari 2006 hittade jag en annons på blocket.se som jag fastnade för. Det var Mia Palm som annonserade ut hennes första kull av Australian Shepherd valpar. Jag gillade de bilder (så klart, en merle tik) som visades och jag Googlade mer om rasen. Det visade sig att rasen hade sitt ursprung i USA som nöt-vallare på rancher. Jag blev helt fascinerad av denna vackra ras. Efter en vecka av tjat och prat med mina föräldrar bestämdes det till sist att vi skulle köpa en valp från Mia: Stormo Backans Ami.

ami

 

Ami visade sig vara den mest tillitsfulla av hundar. Hon lämnade aldrig min sida efter att hon kom hem till oss. Hon visade mig briljansen med rasen, dess unika klokhet och lojalitet. Hon lärde sig absolut allt på en gång och gjorde allt för mig, trots att jag enbart var treton när vi köpte henne. Ami var den hunden som fick mig, oss, förälskad i rasen.

Sedan kom en tid när vi skulle lära oss att valla. Det visade sig mycket snart att talangen inte fanns naturligt i Ami och min far började misströsta. Vi pratade då om att byta ras, till en som hade mer naturliga anlag med djur. Men under tiden med Ami hade jag läst mer om rasen, jag var hungrig på fakta om Australian Shepherd. Jag hade läst mig till skillnader mellan olika linjer, både vad gäller mentalitet och vallanlag.

I maj 2007 hittade jag en kull i Danmark som jag fastnade för, från Europas mest populära vallande-linjer. Jag kände ägaren till kullen, Milene Hansen sedan tidigare. Efter att ha pratat med henne ytterligare en gång så började tjatet än en gång om en valp. Mina föräldrar var i dåläget mycket skeptisk på Australian Shepherd som ras och om den skulle passa oss med tanke på Amis brist av vall-instinkter. Jag övertygade dock dem till sist att denna valp skulle bli annorlunda. Jag minns än idag då de sa “ja”: den 18 maj 2007 bestämdes det att jag skulle köpa valp från Danmark. Mina föräldrar skjutsade mig till Umeå och jag gick in på banken för att skicka pengar till Milene, då fjorton år gammal.

chippa-valp2

I slutet på juni var det dags att hämta min valp, en röd liten tjej som jag skulle kalla Chippa. (Hon döptes efter hennes far “Chip”, efter min tam-ren “Chips” som finansierade denna valp och fotbolls-spelaren “Chippen” Wilhelmsson). Jag, min mor och min moster körde ned till Danmark där vi träffade Milene & Michael, och deras hundar. Jag träffade både Chippas far Chip och hennes mor Smokie. Och, jag träffade Chippa! Jag kommer troligtvis aldrig att kunna tacka Milene nog för att hon valde just den röda valpen för mig. Jag kommer nog aldrig vara lika nöjd med en köpes-hund igen. Chippa kom hem och briljerade, hon fick oss att förstå skillnaden mellan en ‘Aussie’ och en ‘Working Aussie’. Redan som valp visade hon anlag som Ami aldrig hade visat, trots att hon var 1.5 år äldre.