ASCA Rasstandard

Jag vill börja med att observera att denna översättning av ASCA’s Rasstandard är publicerad av mig, Silja Jonsson, den 19 november 2016.
Det är med vikt jag påtrycker att denna översättning är min privata tolkning och får inte kopieras utan tillstånd!

Länk till ASCA’s original version (Engelska): http://www.asca.org/wp-content/uploads/sites/35/2016/04/breedstandard.pdf

AUSTRALIAN SHEPHERD RASSTANDARD
Skapad den 15 januari 1977: Ändrad 1 juni 2013

INTRODUKTION: Först och främst, Australian Shepherd är en äkta arbetande vallhund, och allt som motverkar hans användbarhet till detta är icke önskvärt. De viktigaste egenskaperna rasen har är övergripande av måttlig storlek och benstomme, balanserad med rätta proportioner och sunda rörelser.

HELHETSINTRYCK: Australian Shepherd är en välbalanserad hund av medelstorlek och benstomme. Han är uppmärksam och livlig, visar styrka och uthållighet kombinerat med ovanlig smidighet. Något längre än hög, hans päls är av måttlig längd och grovhet med färger som ger variation och individualitet i alla exemplar. Ett utpekande kännetäcken är hans naturligt korta eller kuperade svans. Båda könen skall enkelt kunna identifieras.

KARAKTÄR: Australian Shepherd är i första hand en arbetande hund med starka vall- & vaktinstinkter. Här är intelligent och en exceptionell livskamrat. Han är mångsidig och lättlärd: han utför tilldelade uppgifter stilfullt och med stor entusiasm. Han är reserverad mot främlingar men uppvisar ej skygghet. Denna ovanligt mångsidiga vallhund jobbar med mycket power (läs: styrka) och snabbhet för att kontrollera svåra nötkreatur, samt har förmågan att förflytta får utan onödigt mycket tryck. Även om han visar stor bestämdhet i arbetssituationer, så är alla aggressioner gentemot både djur och människor oacceptabelt.

HUVUD: Huvudet skall vara välskuret, kraftigt, torrt, och i proportion med kroppen. Skallen är flat eller svagt välvd; dess längd och bredd i lika proportion som nospartiets plan. Nospartiet är av medium bredd och djup – utan att verka tungt – och avsmalnar gradvis till den väl avrundade nosspetsen. Läpparna ligger nära tänderna och möter munlinjen. [Sedda från sida] så framträds skallen och nospartiets plan parallella. Stopet skall vara måttligt och tydligt markerat.

  • TÄNDER: En full uppsättning av starka vita tänder som möts i ett saxbett. Ett tångbett är fel. Tänder som är trasiga eller saknas efter skador ger ej minuspoäng. Andra saknade tänder anses som avvikelser från en full uppsättning av 42 tänder.
    Diskvalificerade: underbett, överbett och korsbett.
  • ÖGON: Ögonen är mycket uttrycksfulla som visar mycket uppmärksamhet och intelligens. De är klara, mandels-formade, av medelstorlek och tillsynes placerade lite snett, varken framträdande eller inskjutna. Pupillerna är mörka, väl definierade och perfekt placerade. Ögonfärger är brun, blå, amber; eller någon variationerna däremellan med fläckar och marmorering. Alla ögonfärger är acceptabla i kombination till alla pälsfärger.
    Fel: Alla avvikelser från mandel-formade ögon.
  • ÖRON: Öronen sitter högt på sidorna av huvudet, de är triangulära av måttlig storlek och något avrundade vid spetsen. Spetsen av örat når till, och inte längre än, det inre hörnet av närmaste ögat. Vid full uppmärksamhet bör öronen lyftas från en fjärdedel (1/4) till hälften (1/2) ovanför baslinjen samt byta riktning framåt eller något åt sidan.
    Allvarliga fel: Stående öron, allt för stora öron, lågt ansatta ögon utan något lyft från skallbasen.

HALS OCH KROPP: Halsen är fast, ren, och i proportion till kroppen. Den är medellång med något välvd nacke, med inställningen långt in i axlarna. Kroppen är fast och muskulös. Topplinjen upplevs i nivå vid ett naturligt kvadratiskt ställning. (The bottom line carries well back with a moderate tuck-up.) Bröstkorgen är djup och stark med väl välvda revben. Ryggen är till synes stark och bred uppifrån. Korset är måttligt sluttande. Svansen är rak och överstiger inte 10 cm, naturligt stubbsvans eller kuperad.

FRAMSTÄLL: Skulderbladen (scapula) är väl tillbakalagda, med överarmen (humerus) något längre än skulderbladet. Både överarmen och skulderbladet är välmusklad. Frambenen är raka och starka, lodräta mot marken, med måttlig benstomme. Armbågens punkt är placerad under manken och har lika långt till manken som till marken. Fötterna är korta, tjocka, och starka, men de är fortfarande flexibla, visar en liten vinkel när man tittar från sidan. Tassarna är ovala, kompakta, med slutna och väl välvda tår. Trampdynorna är tjocka och motståndskraftiga; klorna är korta och grova. Framsporrar kan tas bort.

BAKSTÄLL: Bakställets bredd är ungefärligt lika bred som bredden i framstället vid skuldrorna. Vinklingen mellan bäckenbenet och lårbenet (femur) motsvarar vinklingen av skulderbladet och överarmen. Både övre och nedre lår är väl musklad. Knäleden är klart utmärkta; haslederna måttligt vinklad. Mellanfötterna är korta, lodräta gentemot marken, och parallella gentemot varandra när man tittar bakifrån. Tassarna är ovala, kompakta, med slutna och väl välvda tår. Trampdynorna är tjocka och motståndskraftiga; klorna är korta och grova. Baksporrar tas bort.

PÄLS: Pälsen är av medel längd och struktur, från rakt till något vågigt, och väder resistent. Mängden av underpäls varierar med klimatet. Håret är kort och slätt på huvudet, utsidan öronen, framsiden av frambenen, och under hasorna. På baksidan frambenen och låren bildas måttligt långt och fluffigt behäng. Manen är måttligt lång, mer markant på hanar än tikar. Australian Shepherden är en arbetande hund och skall visas med naturlig päls.
Grava Fel: Icke-typiska pälsar så som överdrivet lång; överflödigt/överdrivit; strävt; eller lockigt.

FÄRG: Alla färger är starka, klara och rika. Tillåtna färger är blue merle, red (röd) merle, helfärgad svart, och helfärgad red (röd), alla med eller utan vita och/eller tan tecken med ingen inbörders rangordning. Blue merles och helfärgade svarta hundar har svarta pigment på nos, läppar och ögonkanter. Red och red merle hundar har röda pigment på nos, läppar och ögonkanter. Ofärgade parter på näsa bör ej utdömas före ett års ålder. På områden kring öron och ögon får alla färger förekomma förutom vitt. Hårkanten av vit krage överskrider ej manken.
Diskvalificerade fel: Andra än ej tillåtna färger. Vita fläckar på kroppen. Ofärgad näsa (dudley nose).

RÖRELSER: Jämna, fria, lätta, och välbalanserade naturliga steg med en lättrörlig och vägvinnande förflyttning. När farten ökar, närmar sig både fram- & bakfötter jämnt kroppens mittlinje under kroppen. Ryggen förblir fast och rak. Från sidan sett ser travet obesvärat och avslappnat ut, istället för ansträngda rörelser. Överdriven räckvidd och drev vid trav är icke önskvärt. Rörelsefel skall bestraffas efter graden av avvikelse från idealet.

STORLEK: Önskvärd höjd vid maken för hanar är mellan 50,80 cm (20 inches) och 58,42 cm (23 inches); för tikar mellan 45,72 cm (18 inches) och 53,34 cm (21 inches), dock, hundens kvalitet skall ej offras i jakten på exakta mått.

Andra Diskvalificerande Fel: Avsaknad av två normala testiklar.